Kruimelpad
Wijnkennis-bewaren

Wijn bewaren

Bewaren voor openen

Het is belangrijk dat de wijn na aanschaf koel en donker wordt bewaard. Het liefst in de koelkast of een speciale wijnklimaatkast, maar dat lukt natuurlijk niet altijd. Bewaar witte wijnen zoveel mogelijk in een koelkast, zodat ze direct genuttigd kunnen worden. Rode wijnen kunnen het beste in een donkere, koele ruimte worden bewaard, zoals een kelder of donkere kast. Zet de rode wijn niet bij het fornuis of een raam met veel zonlicht. Door de warmte kan de wijn, wanneer deze er lang staat, op een negatieve manier van smaak veranderen.

Bewaren na openen

Natuurlijk gaat niet elke fles wijn in één avond op, geen zorgen want een fles wijn kan makkelijk drie dagen open blijven staan. Belangrijk is dat de wijn wordt afgesloten met een passende kurk. De wijn kan ook worden afgesloten met een VacuVin, deze trekt de wijn vacuüm. Let er wel op dat de wijn niet teveel vacuüm trekt, want dan kunnen er aroma’s verloren gaan.

Nadat de wijn is afgesloten, moet deze in de koelkast worden geplaatst, zowel wit als rood. Doordat de koelkast koel en donker is, oxideert de wijn veel minder snel en blijft de smaak veel langer goed. Haal de rode wijn de dag erna voor gebruik 1,5 (frisse rode wijnen) tot 2 uur (complexe rode wijnen) uit de koelkast.

wijnen bewaren