Kruimelpad
druivensoorten

Druivensoorten

Wereldwijd zijn er vele druivensoorten. Om van deze druiven lekkere wijnen te maken moet er aan veel voorwaarden worden voldaan. Druiven zijn gevoelig voor veel omgevingsfactoren: goede grond, de juiste temperatuur en voldoende licht staan aan de basis van wijn. Dezelfde druivensoort kan in een ander gebied of land een andere smaaktint geven aan een geproduceerde wijn. Hieronder vind je een toelichting van de belangrijkste druivensoorten waar wijn van wordt gemaakt. Het zal je opvallen dat vrijwel iedere druivensoort wel een favoriet gebied heeft. Het geeft eens te meer het unieke karakter van een goede fles wijn aan!

Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignon is misschien wel de meest gebruikte druivensoort om wijn van te maken. De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc. De cabernet sauvignon is populair doordat de druif een volle smaak bezit. De cabernet sauvignon geeft over het algemeen zeer goede volle, tanninerijke wijnen, die vaak lang bewaard kunnen worden. Van origine is de Bordeaux de bakermat van deze druif. Inmiddels is de cabernet sauvignon over de hele wereld aangeplant.

Syrah

De syrah is een druivensoort die vaak in een adem wordt genoemd met de cabernet sauvignon en de merlot. De syrah druif is dé druif van Côte Rôtie en Hermitage, twee beroemde rode Franse wijnen uit de Rhône. Kenmerkend voor syrah wijnen is dat deze naast een fruitige smaak van bosbessen en zwarte bessen ook flink wat kruidigheid hebben. De shiraz - zoals deze druivensoort buiten het wijngebied van de Rhône genoemd wordt – is nu tot ver buiten Frankrijk populair. In Australië is de shiraz inmiddels al de meest aangeplante druif!

Malbec

De malbec druif is een van origine Franse druivensoort en is met name in het zuidwesten van Frankijk aangeplant. In Frankrijk is de druif beter bekend als de ‘côt’ of ‘pressac’. Inmiddels is de malbec in tal van andere wijnlanden terug te vinden. Argentinië kan zelfs wel als de bakermat van de malbec druif worden beschouwd. Daar wordt hij beschouwd als de ‘nationale druif van Argentinië’. De malbec geeft nogal donkergekleurde wijnen met stevige tannines. Een echte wijnkenner proeft het verschil tussen een Franse en Argentijnse fles wijn. De Argentijnse versie die met de malbec druiven wordt gemaakt kenmerkt zich door een rondere, vollere en zachtere smaak dan de Franse variant, die iets meer tannines bevat.

Merlot

De druivensoort merlot wordt in de wijnwereld beschouwd als een van de klassieke druivensoorten van de Bordeaux regio. Wijnen op basis van de merlot kenmerken zich als fruitig en intens van karakter. Dit karakter wordt gekregen door de ligging van de wijngaarden waarop de merlot druif is aangeplant. De streken Pomerol en Saint-Emilion zijn de terreinen waar de merlot de beste resultaten levert. Dit zijn rode wijnen die vol, rijk en haast romig fluweelzacht zijn.

Pinot Noir

Denk je aan de druivensoort pinot noir, dan denk je aan de Bourgogne in Frankrijk. Alle grote Bourgognes worden gemaakt met de pinot noir druif. Deze druivensoort is overigens geen gemakkelijke jongen. Hij gedijt goed in een koeler klimaat en is zeer afhankelijk van de bodemgesteldheid. Wist je trouwens dat de pinot noir ook verwerkt wordt in de Champagne? De druif geeft Champagne meer body en structuur. Inmiddels is de Bourgogne allang niet alleen met de pinot noir verbonden. In het buurland Duitsland bijvoorbeeld worden er met deze druivensoort ook de lekkerste wijnen geproduceerd, spätburgunder wordt deze wijn dan genoemd.

Zinfandel

Zinfandel is zo’n druivensoort die niet bij iedereen direct bekend in de oren klinkt. De oorsprong van deze druivensoort is nog steeds niet met volle zekerheid achterhaald. Kroatië wordt genoemd als het land waar de zinfandel druif oorspronkelijk vandaan komt. Italië daarentegen (waar de druif overigens primitivo heet) claimt dat deze druivensoort juist van Italiaanse origine is. Aan de smaak doet dit niets af: van zinfandel druiven worden heerlijke rode wijnen maar ook witte wijnen en rosé wijnen gemaakt. De druivensoort is inmiddels overgewaaid naar Amerika, waar het is gegroeid tot een van de meeste aangeplante druiven.

Chardonnay

De chardonnay druif is een echte wereldveroveraar: praktisch overal waar wijn wordt verbouwd vind je deze druivensoort. De chardonnay kan echt op alle mogelijke gronden en in verschillende klimaten verbouwd worden. Qua smaak is de chardonnay een allemansvriend: van fruitig tot vol. Hoewel de chardonnay druif inmiddels overal is aangeplant en er op vele plekken hele lekkere wijnen van wordt gemaakt zijn de wijnkenners het erover eens: de meest aansprekende en karakteristieke varianten komen uit de Bourgogne en Champagne in Frankrijk.

Viognier

De viognier druif brengt heerlijke wijnen voort. Vaak zijn de wijnen van deze druivensoort zacht fruitig, bezitten ze een laag zuurgehalte en is hij vrijwel altijd droog. De viognier druif kwam vroeger alleen voor in het noorden van de Rhône in Frankrijk. Vandaag de dag wordt de druif ook veel verbouwd in Zuid-Frankrijk, de Verenigde Staten, Chili en Australië. De druif brengt heerlijke wijnen voort maar is druivensoortgevoelig voor meeldauw en kan pas geplukt worden als de druif volledig gerijpt is. Wordt de druif te vroeg geplukt dan komen de aroma’s en smaak niet meer tot recht.

Sauvignon Blanc

Wie kent deze druivensoort niet? Prachtige, elegante, levendige witte wijnen brengt de sauvignon blanc voort. Om sauvignon blanc fris van smaak te houden moet hij onder koele omstandigheden groeien. Niet voor niets komen de Franse klassiekers uit het Loire streek, maar ook in de rest van de wereld worden prachtige exemplaren gemaakt. Vooral uit koele gebieden in Nieuw-Zeeland en Chil worden zeer goede sauvignon blanc’s gemaakt.

Pinot Grigio

De pinot gris, of pinot grigio, is familie van de bekende druivensoort pinot noir. Kenmerkend van de pinot gris is de grijze schil. De druiven maken van origine flink wat suikers aan en hebben relatief een lage zuurgraad. Je vindt de pinot gris in diverse streken. De bekendste streek voor de pinot gris is de Elzas waar het intense wijnen oplevert met veel power. In Italië is de druif beter bekend onder de naam pinot grigio. Vooral in de koelere streken als Alto-Adige en Veneto worden fraaie exemplaren gemaakt.

Grüner Veltliner

De druivensoort grüner veltliner kun je wel beschouwen als de nationale trots van Oostenrijk. De steile hellingen van de Donau zijn hét terrein van deze druivensoort. De grüner veltliner druif brengt sprankelende en fruitige witte wijnen voort. Door de veelzijdigheid van de grüner veltliner druif is de wijn uitstekend geschikt als aperitief of als begeleider van lichte voorgerechten. Ook in Slowakije, Tsjechië, Californië, Australië en Nieuw-Zeeland vind je steeds meer wijngaarden beplant met grüner veltliner..

Moscato

In Italië is de moscato druif verspreid over het hele land, van noord tot zuid. De bakermat van de moscato is echter het wijngebied Piemonte, in het Noordwesten van Italië. Hier wordt de de bekendste moscato geproduceerd, de mousserende Moscato d’Asti. De moscato druiven worden vroeg geplukt om ervoor te zorgen dat de wijn naast het aangename zoet ook lekkere frisse zuren krijgt. Perfect te gebruiken bij lichtzoete fruitdesserts.

Gewürztraminer

Het Duitse woord ‘Gewürz’ staat voor kruidig en meteen wordt een tipje van de sluier van deze druivensoort opgelicht. Zowel in de geur als de smaak komt naast het fruit en bloemige geuren de kruidigheid naar voren. De gewürztraminer is bij ons vooral bekend uit de Elzas, waar hij samen met de riesling, pinot gris en muscat tot één van de vier edele druiven gerekend wordt. Naast de Elzas wordt er ook in Duitsland, Spanje en Californië met deze druivensoort gewerkt.

Riesling

De riesling is misschien wel een van de meest unieke druiven van de wereld. Geen enkele andere druif in de wereld heeft zoveel klasse en finesse als deze druif van droog tot zeer zoet. Duitsland is land nummer 1 als het gaat om de riesling druif. Ruim 21.000 hectare van deze druivensoort is er in Duitsland aangeplant. Daarnaast staat deze druif op vele andere plekken in de wereld maar de beste resultaten zijn te vinden in de Elzas, Oostenrijk en Australië. Opvallend is het rijpingspotentieel van de riesling: de (betere) riesling is één van de weinige witte wijnen die jaren bewaard kan worden, ouderen wordt dit proces ook wel genoemd.

Topkwaliteit wijn van de beste druivensoorten. Bestel ze nu!

In de wijnbeschrijvingen op onze shop vind je uitgebreide informatie over de verschillende wijnen die Lidl verkoopt. Wij informeren je onder andere over de smaak, aanbevelingen voor bijpassende gerechten en de juiste drinktemperatuur. In de online Lidl shop ervaar je dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn. Je bestelt wijnen van topkwaliteit voor een zeer aantrekkelijke prijs. Precies zoals je mag verwachten van Lidl. Koop vandaag nog je wijnen online bij Lidl.