Kruimelpad
wijnkennis_glasproeven

Wijnglazen

Een wijnglas is een wijnglas. Dit heb ik mensen wel vaker horen zeggen, maar niets is minder waar. De vorm van het glas kan de beleving van de wijn heel erg beïnvloeden. Om een overdreven voorbeeld te geven; wanneer je mousserende wijn in een groot glas serveert kan de mousse verdwijnen en is de essentie van de wijn ook verdwenen. De vorm en grootte van het glas kunnen de smaak van de wijn accentueren.

Dit is thuis ook makkelijk zelf te ontdekken. Serveer één wijn in 5 verschillende wijnglazen van groot naar klein en van smal naar breed en je zult zien dat de wijn in elk glas anders ruikt en proeft.

De vier type glazen waarmee je elke wijn kunt drinken zijn de volgende:

Tulpvormige flûte

Voor mousserende wijnen en Champagnes is het ‘tulpje’ het ideale glas. Doordat dit glas in het midden breder is dan de standaard flûte komen de geuren van de wijn veel beter naar boven.

Standaard wijnglas; het glas voor de wijn van alledag

Een standaard wijnglas heeft een breedte van 5-6 centimeter en een hoogte, inclusief voet, van ongeveer 15 centimeter. Dit formaat glas wordt vaak gebruikt op professionele proeverijen om wijnen in te laten proeven. Dit glas is het beste te gebruiken voor wijnen die fruitig en niet heel complex zijn (niet heel veel verschillende smaken hebben). Het glas is ook perfect te gebruiken voor zoete wijnen. Door dit glas drinkt de wijn prettig, ruikt je alles goed en is dit het glas voor de wijn van alledag.

Bourgogne glas; het glas voor complexe cépage-wijnen

Het Bourgogne glas kenmerkt zich door de grote bolling in het midden en het feit dat het een relatief breed glas is. Hierdoor is dit glas ideaal voor cépage-wijnen. Cépage-wijnen zijn wijnen gemaakt van één druif. Het beste voorbeeld hiervan, zoals het de naam betaamt, is witte Bourgogne met als basis de chardonnay druif. Maar bijvoorbeeld ook rode wijn uit de Barolo gemaakt van de nebbiolo-druif. Door het brede glas komen alle aroma’s van de wijn vrij en door de bolling blijven deze tegelijkertijd in het glas hangen.

Bordeaux glas; het glas voor de krachtige blends

Het kenmerkende aan dit glas is dat het relatief hoog en smal is. Dit glas is ideaal voor wijnen die gemaakt zijn van verschillende druiven, ook wel ‘blends’ genoemd. De bekendste blend/assemblage van druiven is de Bordeaux-blend; een combinatie van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot. Dit kan ook een combinatie zijn van witte druiven zoals een witte Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape. Door de hoge smalle vorm van het glas komen de geuren van alle druiven bij elkaar. Ook andere droge wijnen met een hoog alcoholpercentage (14% of meer) hebben baat bij dit glas, want door de smalle vorm van het glas wordt de warme geur van de alcohol onderdrukt.

wijnglazen