Kruimelpad
wijndruiven

Wijn maken

De druiventeelt en het wijn maken wordt vaak middels eeuwenlange tradities uitgevoerd. Iedere wijnboer bezit unieke kennis die uitmondt in de lekkerste wijnen. Het proces van het wijn maken hangt af van de druifsoort en de regio. Per druivensoort en per streek is de rijping verschillend. In Europa neemt de pluk een aanvang vanaf augustus en op het zuidelijk halfrond vanaf eind januari. In het vakjargon heet de wijnbereiding vinificatie.

Fases van wijn maken

Oogsten, kneuzen en persen
De oogst is één van de kwaliteitsbepalende factoren van wijn. Het tijdstip van de oogst, de rijpheid van de druiven, het rendement spelen allemaal een bepalende rol in de kwaliteit van de wijn. Na de oogst worden de druiven geselecteerd, gekneusd en geperst. Voor het maken van rode wijnen blijf het sap zo lang als mogelijk in contact met de schillen. De schillen van de druiven bevatten namelijk de kleurstoffen die wijn zijn rode kleur geven.

Vergisting van wijn
De alcoholische vergisting vindt plaats bij een temperatuur tussen de 14 en 20 graden Celsius voor witte wijnen en tussen de 20 en 30 graden Celcius voor rode wijnen. Al de aanwezige suikers worden door de gistcellen omgezet in alcohol en koolzuurgas. Het gistproces vindt plaats in roestvrijstalen tanks, of soms in houten vaten, en duurt gemiddeld twee à drie weken maar soms ook langer. Na de gisting wordt de jonge wijn gescheiden van zijn gistbezinksel en overgepompt naar een schone tank.

Rijping van wijn
Bij frisse en fruitige wijnen is een rijping van enkele maanden op roestvrijstalen tanks voldoende. Zo behouden deze wijnen hun frisse karakter. Andere wijnen kunnen soms vele maanden rijpen op houten vaten. Houtrijping zorgt ervoor dat wijnen een complexer karakter verkrijgen of (zoals bij een stevige Barolo) dat de forse tannines een beter geheel vormen. De meeste wijnen zijn bedoeld om binnen twee jaar te worden opgedronken. Daarnaast zijn er zeer geschikte bewaarwijnen, die meer karakter en samenhang in smaak kunnen ontwikkelen als ze een paar jaar worden weggelegd. Meestal zijn dit rode wijnen zoals een goede Bordeaux, Bourgogne, Barolo of Rioja. Soms kan ook een witte wijn goed worden bewaard zoals een betere Riesling of witte Bourgogne.

wijn maken